Rendszer tervezés

ZÁRRENDSZER TÍPUSOK

Központi kulcsos rendszerek

Egy központi kulcsos létesítmény több különbözően záródó hengerzárból áll. A hozzátartozó kulcsok egy vagy több együttesen használatos ajtót is zárnak (központi hengerzár). Minden egyes lakástulajdonos a saját egyedi kulcsával (EK) a saját lakásának ajtaját zárja, amelyet természetesen semmilyen másik kulcs nem nyit, és kiegészítés képpen az összes közösen használatos ajtót is tudja működtetni (központi zár). A létesítmény felépítésének köszöhetően: pl. szemetest, pincét, garázsszintet, kapubejáratot.

Főkulcsos rendszerek

Az egyszerű főkulcsos létesítményeknél a főkulcs (FK) az összes hengert zárja. A mindenkori egyedi cilinderekhez tartozó egyedi kulcsok (EK) csak ezeket az egyedi cilindereket zárja. A főkulcsos létesítményeket első sorban hivatalokban, kisebb üzemekben használják; ahol a főnök, az igazgató vagy a tűzoltóság birtokában van a főkulcs (FKK). A dolgozók pedig csak a számukra szükséges egyedi kulcsokat (EK) kapják kézhez.

Fő és csoportkulcsos rendszerek

A fő és csoportkulcs rendszerek a főkulcsos rendszerek továbbfejlesztett változatai. A csoportkulcsok (CSK) az összes olyan zárat nyitják, amelyek a csoporthoz vannak rendelve /pl. 1. emelet). A főkulcs (FK) viszont az összes zárat tudja nyitni (minden emeleten). A fő- és csoportkulcs rendszerek terjedelme, a nagy számú csoportok következtében, ill. az egyes csoportok alcsoportokra tagozódása miatt, olyan méreteket is alkothat, melynek következtében vezérkulcsos rendszerekről beszélünk. Ebben az esetben a csoport kulcsok (CSK) főkulcsokká (FK), ill. a főkulcsok (FK) vezérkulcsokká (VK) válnak. Az összes csoport minden egyes cilindere a VK-kal nyithatók.

©Szupra-zár Kft.

Az oldalt fenntartja a Domain Regisztráció Kft.